Platform voor Objectieve Waarheid

Soms word ik wakker  ’s nachts en begin ik te denken. Gedachten die vrij van de barrières zijn die mijn hersenen overdag voortdurend opwerpen. Ze kunnen gewoon stromen zoals ze willen stromen, of ze nu krankzinnig of origineel zijn. De realiteit heeft niets te zeggen; het ongebreideld dromen is nog sluimerend aanwezig in het denken.

Een paar nachten geleden heb ik een poosje in zo’n staat nagedacht over de noodzaak tot ‘echte waarheid’. Op zich al een eigenaardig begrip. Je zou zeggen dat waarheid altijd echt is. Op het moment zijn er echter genoeg voorbeelden in de media te vinden van zaken die als ‘waar’ worden gebracht en die elders weer bevochten worden. Denk aan Trump met zijn ‘fake-news’ campagne. Denk aan klimaatverandering. Denk aan al die wetenschappelijke onderzoeken die worden gepresenteerd als ‘zo zit het dus’ en die korte tijd later door een ander onderzoek weerlegd worden. Wetenschappelijke kennis is ook niet altijd ‘echte waarheid’. Het beperkt zich tot de onderzoeksmethoden die gebruikt zijn en is slechts waar tot het volgende onderzoek het weerlegt. Voor de gewone burger een ingewikkelde zaak.

In de nacht gingen deze zaken door mijn hoofd en bedacht ik een ‘Platform voor Objectieve Waarheid’. Het zou een instantie moeten zijn die ons, de gewone burger, vertelt wat we voor waar aan moeten nemen. Simpel gebracht, in hapklare brokken, zonder die voortdurende strijd tussen media die alles vanuit het eigen perspectief bekijken en daarmee slechts verwarring zaaien. Gewoon wat waar is, wat écht waar is. Een beetje zoals het Vaticaan nu en de afgelopen eeuwen de katholieken heeft verteld wat ze moeten geloven, wat zondig en niet zondig is en hoe ze moeten leven. Zodat je zelf niet hoeft te verzuipen in al die tegenstrijdigheden. Op de een of andere manier leek dit in de nacht een fantastisch idee. ‘Vrees niet langer, moslims, christenen en atheïsten, VVD-ers en Groenlinksers, veganisten en complotdenkers, dankzij het Platform voor Objectieve Waarheid weet nu iedereen hoe het zit.’ Makkelijk zat zou je zeggen. Het moge duidelijk zijn dat ik niet volledig helder was op dat moment.

Toch valt er wel iets te zeggen voor dit onrealistische (en wellicht zelfs gevaarlijke) idee. Want de wereld waarin we nu leven, worstelt met waarheid. Er zijn meer als waarheid verpakte meningen te vinden dan ooit en grote waarheidssystemen – zoals de Islam – botsen frontaal op het Westerse denken, dat ondanks zijn omhelzing van de wetenschap toch ook niet precies weet hoe het zit. Want die wetenschap, tja… hoe moeten wie die dan weer interpreteren? In vroegere tijden hadden we tenminste gewoon die paar geloofssystemen die botsten. Daarmee vergeleken lijkt het Westerse denken een clusterbom van meningen en overtuigingen die voortdurend aan verandering onderhevig zijn.

Misschien dat er een dezer dagen een AI opstaat – ‘ontwaakt’ is misschien een beter woord – en ons de weg gaat wijzen. Een Platform voor Objectieve Waarheid dat met zijn oneindige intelligentie over ons regeert als een herder over zijn kudde. Het was die gedachte waarmee ik afsloot en de grens weer overstak naar dromenland.

(dit bericht is 24 augustus 2017 op een andere blog al gepubliceerd.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *