Harland Awards 2022

Ondanks een chaos waarin poepluiers en slapeloze nachten de boventoon voerden, wist ik vorig jaar nog een verhaal te schrijven voor de Harland Awards. ‘De Melktand’ haalde de shortlist en eindigde op de 9e plek. Ik was aangenaam verrast dat jurylid Gerthein Boersma mijn verhaal in de comments onder de uitslag noemde:

‘De Melktand van Michael Kaptein vond ik een mooie en evocatief geschreven meditatie op rouw, opererend op een abstractieniveau dat ik bij veel andere verhalen miste.’

Ik kan weer even vooruit met zo’n compliment.

Ondanks dat ik meedoe aan de Harland Awards zie ik mezelf niet als sci-fi-, fantasy-, of hororschrijver, maar als literair schrijver die graag elementen uit die genres gebruikt. Het voelt alsof ik me wat buiten het gebied beweeg dat de Harland Awards behelst. Niet iedereen binnen die wedstrijd vindt mijn stijl van schrijven te pruimen en niet iedereen kan iets met literaire thema’s. Maar ik houd nu eenmaal niet van strikte genre-grenzen (die zijn voor boekverkopers en uitgevers van belang, niet voor de schrijver zelf!) en wil me niet laten beperken door wat voorgeschreven staat. Schrijvers en kunstenaars zijn er om grenzen te slechten, niet om ze aan te brengen. Dus misschien volgend jaar weer een verhaal – en hopelijk weer op dat hogere abstractieniveau.

Voor ge├»nteresseerden publiceer ik ‘De Melktand’ onder ‘Proza’ op deze site.